RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok

Programok

A fesztivál idei jelmondatával és kiemelt tematikánkkal A kulturális örökség európai évéhez kapcsolódunk. A résztvevő muzeális intézmények újra felfedezik és újraértelmezik saját rejtett értékeiket. Mindezeket úgy közvetítik, hogy a közönség, köztük a családok, illetve a kamaszok számára is vonzóak legyenek, sőt szenzációszámba menjenek. A 2018 „Családok éve” is, ezért a fesztivál ideje alatt invitálunk kicsiket és nagyokat, hogy családi körben és múzeumi környezetben töltsenek együtt minőségi szabadidőt.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 programjai tizenkét központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül nyolc a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magában. Mindehhez az alábbi tizenkét tematikához kapcsolódóan kínálunk színes programokat.

Budapesti programokra itt kereshet

Programok országszerte itt kereshetők

 

KIEMELT PROGRAMOK

Programok

1. KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGTÚRÁK

Az idei kiemelt tematikához kapcsolódó programokkal a múzeumok a kulturális örökség évéhez is illeszkednek és a helyi közösségi és kulturális életben vállalt szerepüket is erősítik azáltal, hogy kirándulásokat szerveznek a tágabb környezetükben található kulturális örökségi helyszínek, építészeti gyöngyszemek, történelmi emlékek felfedezésére.

Nemzeti Kulturális Alap megalapításának 25. évfordulóhoz igazodva lehetőség nyilik 25 km hosszúságú, gyalogosan és/vagy kerékpárral teljesíthető túrák teljesítésére, egyénileg, baráti vagy munkahelyi közösségek közös programjaként vagy családi kirándulások keretében. A családok évéhez kapcsolódva és a kisgyermekes családokra gondolva egy településen belül rövid, 2,5 km-es sétákra is akad alkalom.

A túrák a távtól függetlenül különböző kulturális örökségi helyszíneket érintenek, lehetőség szerint az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményeket is.

Programok

2. A LÁMPÁS ÉN VAGYOK – TANÁROK NAPJA

A Pedagógusok világnapjához illeszkedve október 5-ére javasoljuk a kapcsolódó programok megtartását. Amennyiben egy településen több muzeális intézmény is megszervezi a Tanárok Napját, javasoljuk, hogy a programokat egymással összehangoltan - közös helyszínen vagy csúsztatott kezdéssel - a környékbeli iskolák és óvodák munkatársait is bevonva tervezzék meg. Ez lehetőséget biztosít a pedagógusoknak, hogy egyszerre több intézmény kínálatával is megismerkedjenek. A börze jellegű esemény egyúttal a személyes kapcsolatépítésre is alkalmat teremt. 

Programok

3. ÓVODAPEDAGÓGUSOK NAPJA
A program célja, hogy az óvodapedagógusok megismerjék, hogy miként tudnak a múzeumok az óvodai neveléshez kapcsolódni, továbbá, hogy az óvónők egy kötetlen, oldott hangulatú programon találkozzanak, megosszák egymással tapasztalataikat, kapcsolatokat építsenek, és információkkal gazdagodjanak. Az esemény fontos előzménye lehet a későbbi közös munkának, ezen kívül tartalmas kikapcsolódást is nyújthat. Az esemény aktualitását az óvodapedagógusok ünnepi eseménye, a Brunszvik Teréz emlékét őrző - Teréz Nap (október 15.) adja.

KÖZÖNSÉGPROGRAMOK

Programok

4. IRODALMI TALÁLKOZÁSOK A MÚZEUMBAN
A 2017-ben nagy sikerrel bevezetett tematika kapcsán ismét lehetőség lesz múzeumi környezetben jeles írókra, költőkre emlékezni (2018-ban van Füst Milán és Tersánszky Józsi Jenő születésének 130., Szentkuthy Miklós születésének 110. és halálának 30. évfordulója, Mándy Iván pedig kereken 100 évvel ezelőtt született), és tovább boncolgatni az irodalom és a múzeumok kapcsolatát. Életre kelhetnek a hajdani szerzőkhöz kötődő kiállítási tárgyak, a kortárs irodalom aktív alkotói pedig megjelenhetnek a múzeumi terekben saját műveiket megszólaltatva vagy személyes hangvételű beszélgetés keretében reflektálva a múzeumokhoz illetve a kulturális örökséghez fűződő viszonyukra.

Programok

5. MESTEREK ÉS ALKOTÓK
Nyitott ajtó várja a látogatókat, amely mögött a közönség betekintést nyerhet, mi  zajlik egy művész, egy mesterember műhelyében. Ebben a témakörben megvalósulhat egy hagyományéltetés céljából szervezett program, kiállítás, régi mesterségek felelevenítése, régi eszközök bemutatása, használatuk újratanítása. A résztvevők közelebb kerülhetnek a kortárs művészek gondolatvilágához, megismerhetik a művészeti stílusokat, eszközök használatát és az alkotás fázisait.

Programok

6. „NYITOTT AJTÓ” – PINCÉTŐL A PADLÁSIG
A program lehetőséget nyújt a színfalak mögé történő bepillantásra, a múzeumi kulisszatitkok megismerésére, eddig ismeretlen vagy szokatlan múzeumi tevékenyégek felfedezésére. Az intézmények számára ezzel lehetőség nyílik bebizonyítani, hogy a múzeum nem csupán kiállítási helyszín; a háttérben kutatások és műhelymunkák biztosítják azt, hogy a tudás és a tárgyak a jövő generáció számára is elérhetőek és ezáltal a különböző korok még inkább megérthetőek legyenek.

Programok

7. UTAZÓ MÚZEUM
A múzeum értékeit felmutató, a múzeumba csalogató programban a múzeum munkatársai kilépnek az intézmény falain kívülre.

Szomszédolás
A múzeum munkatársai elviszik a kiállítást, egy-egy műtárgyat, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást egy másik intézmény potenciális látogatóihoz, hogy maguk is befogadójává válhassanak egy szomszédos intézmény produktumának. 

Múzeum a bőröndben
A program keretében a kiállítás, múzeumpedagógiai programok, múzeumi foglalkozások, gyakorlati bemutatók, előadások lépnek ki a múzeum falai közül – utcára, óvodákba, iskolákba, közösségi helyszínekre, áruházakba. A program célja továbbá, hogy azokhoz is eljussanak a múzeumi értékek, akik nem tudják valamilyen ok miatt (betegség, hátrányos helyzet, anyagiak hiánya, stb.) felkeresni az eredeti helyszínt.

Programok

8. 16 + MÚZEUMI TALÁLKOZÁSOK – TÁRSAS SZÍNTÉR

2015-ben megújított program 2018-ban némileg módosul. A múzeumok továbbra is olyan programokat kínálnak a fiatalok (elsősorban középiskolások és fiatal felnőttek) számára, melyeken akár önállóan, akár csoportosan lehetőségük nyílik a múzeum megismerésére. A hangsúly a krimik világát idéző interaktív nyomozós feladatokról idén a társasjátékra és a drámapedagógiára tevődik át, főszerepben a színpadi vagy azon kívüli játékkal, az improvizációval, a meghökkentő társas interakciókkal és a játékos megoldásokkal. 

9. MÚZEUMI SZÜNETELŐ
Programok

A 2016-ban sikerrel bevezetett tematikához kapcsolódó múzeumok az iskolai őszi szünet idején (2018. október 29. - november 4.) különböző érdekes programokkal várják a családokat vagy a szünetelő gyermekeket.

Múzeumi Éjszakázás

Gyerek fejjel
Múzeumpedagógiai, tematikus foglalkozás (filmvetítés, múzeumi mesék, szerepjáték, vetélkedő, elemlámpás tárlatvezetés), ami akár múzeumi bent alvással is társulhat, hiszen a múzeum egy varázslatos hely, ahol bármi megtörténhet.

Felnőtt fejjel 
Az esti múzeumlátogatás felnőttek számára is izgalmas lehetőségeket hordoz. Igazi kulturális kikapcsolódás a fárasztó, munkával teli nap után! 

Programok

10. MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ
Jeles napokhoz kapcsolódó programok, őszi hangulat a múzeumok tálalásában - szórakozás és kikapcsolódás műfaji korlátok nélkül.

Programok

11. SÉTÁLJ, GYALOGOLJ, BRINGÁZZ VELÜNK! - ÖRÖKSÉGI BARANGOLÁS

Az idei kiemelt tematikához kapcsolódó programokkal a múzeumok a kulturális örökség évéhez is illeszkednek és a helyi közösségi és kulturális életben vállalt szerepüket is erősítik azáltal, hogy kirándulásokat szerveznek a tágabb környezetükben található kulturális örökségi helyszínek, építészeti gyöngyszemek, történelmi emlékek felfedezésére. A programmal erősíteni kívánjuk a múzeumok és településük kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését.

 Programok

12. SZAKMAI MÚZEUMI PROGRAMOK

A rendezvénysorozat nem csak a nagyközönségnek szól, múzeumi és kulturális szakemberek számára is számos lehetőséget biztosít a tudáscserére és -bővítésre. Kiállításokhoz kapcsolódó szakmai programok, előadások megszervezése mellett, új módszerek, eszközök megismerésére és kapcsolatteremtésre is lehetőséget adhat egy ilyen nagyszabású rendezvény.

A múzeumok teljes programkínálata  itt kereshető:

Programok

 

 

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Sétálj, gyalogolj, bringázz! – kulturális örökségtúrák

Magyar Múzeumok

Gyűjtsd a km-eket és a pontokat! Ünnepeljük együtt az NKA-t!

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2017MŐF 2016MŐF 2015
Nemzeti Kulturális Alap